Péteri Faluszépítő EgyesületEgyesületünk 1991-ben alakult, a környezet szépítése, az épített és természeti környezet védelme érdekében. Tagjaink között nyugdíjasok, aktív dolgozók, a településünkről már elszármazottak egyaránt megtalálhatók. Véleményünk szerint a természeti, az épített és a szellemi értékek megőrzésében, védelmében településünk egész közösségének, az  intézményeknek, a civil szervezeteknek és a családoknak egyaránt fontos szerepe van.

Egyesületünk együttműködik a településünkön lévő civilszervezetekkel- a Péteri Borbarát Kör Egyesülettel, a Hagyományőrző Körrel, a Péteri Nyugdíjas Klubbal,  a Péteri Polgárőr Egyesülettel- és az Evangélikus Egyházközséggel, segítjük egymás munkáját, közös programokat szervezünk.

Egyesületünk elnöke, Kirrné Feicht Ágnes kertészmérnök, a Magyar Önkormányzati Főkertészek, Szövetségének elnöke, aki irányítja környezetszépítő munkánkat.

Eddigi tevékenységeink a közelmúltból:

 • A község központjában lévő színpad, padok, tájékoztató táblák kopottak, rossz állapotúak voltak, elvégeztük teljes felújításukat, festésüket.  Ezen kívül lefestettük a Megbékélés hídját, az EU emlékmű betűit. A lakókkal közösen felújítottuk a Dózsa Gy. utcai  kutat, amit azóta is karban tartunk. Tapasztalataink szerint a lakosság nem rongálta meg a felújított utcabútorokat.
 • Meghirdettük a "Mi kertünk" rajzpályázatot óvodások, általános iskolai tanulók részére, A beérkezett, díjazott rajzokból kiállítást szerveztünk az Általános Iskolában, amelyet a tanulókon kívül sokan megtekintettek. A díjazottak tárgyjutalmakat, oklevelet kaptak.
 • Három alkalommal hirdettük meg két kategóriában  a "Szebb, virágosabb Péteriért!" pályázatot, amely a település valamennyi lakóját érintette. A pályázatra nem kellett külön jelentkezni, tagjaink három alkalommal végigjárták, bírálták az ingatlanok előtti közterületek, előkertek virágosítását, tisztaságát, gyommentességét és fenntartását.  A helyezettek oklevelet, táblát, tárgyjutalmat kaptak.
 • Fontosnak tartjuk a köztisztaságot, ezért részt vettünk a "Föld Napja" alkalmával szervezett takarításon, illetve Mindszentek előtt a temetőkert takarításában.
 • Segítettünk a parkfenntartási munkákban.
 • A Könyvtár, Nyugdíjas Klub elé tájékoztató táblát helyeztünk ki.
 • A Péteri Borbarátkör Egyesület pincéje elé az Egyesület logóját, nevét tartalmazó faragott táblát készítettünk.
 • Tavaly második alkalommal hirdettük meg a „ Mi kertünk, Mi házunk” rajzpályázatot, melyből kiállítást szerveztünk óvodában és az általános iskolában. A díjazás még folyamatban van.
 • Az Evangélikus Egyházközséggel közösen a Mindszentek ünnepe előtt megszerveztünk, elvégeztük a temetőkert takarítását, rendebe tételét.
 • Tavaly meghirdettük a „Magyarország Legszebb Konyhakertje”  pályázatot. Településünk két pályázója különdíjat vehetett át a Földművelődésügyi Minisztériumban. A pályázat meghirdetésére ebben az évben is sor került.
 • A Pittner Dénes Általános Iskola elé kopjafát készítettünk és helyeztünk ki.
 • További terveink:
  • A Kastélykertben a Pittner Dénes Általános Iskola tanulóinak segítségével szeretnénk madárbarát kertet kialakítani, madáretetőket kihelyezni. A Madárbarát kert segítené a helyszínen bemutató, közvetlen élményeken alapuló oktatást.
  • Szeretnénk  a többi civilszervezet, lakosság közreműködésével  takarítási, virágültetési akciót szervezni a temető, valamint a település többi zöldterületén.  A munkákba szeretnénk széles körben bevonni a falu lakosságát, terveink szerint a lakók által felajánlott, településünkre jellemző évelő virágokkal szépítenénk köztereinket.
  • Fontosnak tartjuk tagjaink szakmai képzését, ezért kertészeti előadásokat szeretnénk szervezni az aktuális kertészeti munkákról, növényvédelemről, komposztálásról, amelyen településünk lakói is részt vehetnek.
  •  Folytatni szeretnénk a helyi civilszervezetekkel, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal az együttműködést.
  • A települési lakosság,  civil szervezetek bevonását, aktivizálását, környezetszépítő tevékenységük szervezését, szakmai irányítását, különös tekintettel a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegekre.
  • Szeretnénk ebben az évben is közreműködni a takarítási akciókban  a közterületek, temetőkert szebbé, rendezettebbé,  tisztábbá tétele érdekében.
  • Ebben az évben is szeretnénk csatlakozni a „Magyarország Legszebb Konyhakertje” pályázathoz, reméljük sokan jelentkeznek majd erre a lehetőségre.
  • Idén is meghirdetjük a  „Szebb, virágosabb Péteriért „ Pályázatot.
  • A helyi vállalkozók jelenleg is sokat tesznek a települési környezet kialakítása, szépítése érdekében, szeretnénk további szponzorokat felkutatni,  bevonni ezen munkába.

Folytatni szeretnénk a tagtoborzást, így ezúttal is várjuk településünk azon lakóinak jelentkezését akik szívesen vennének részt egyesületünk munkájában.

Elérhetőségeink:

peterifaluszepitok@gmail.com

Kirrné Feicht Ágnes: kirragi@gmail.com   29/314-202

Amennyiben adója egy százalékával támogatná munkánkat, az alábbi adószámra várjuk felajánlását!

18700712-1-13

 


2015-11-12 15:01


Vissza


Rendezvények

2021.09
 1. H
 2. K
 3. Sz
 4. Cs
 5. P
 6. Szo
 7. V
 1.  
 2.  
 3. 1
 4. 2
 5. 3
 6. 4
 7. 5
 1. 6
 2. 7
 3. 8
 4. 9
 5. 10
 6. 11
 7. 12
 1. 13
 2. 14
 3. 15
 4. 16
 5. 17
 6. 18
 7. 19
 1. 20
 2. 21
 3. 22
 4. 23
 5. 24
 6. 25
 7. 26
 1. 27
 2. 28
 3. 29
 4. 30
 5.  
 6.  
 7.  E-hírlevél