Péteri Faluszépítő Egyesület



Egyesületünk 1991-ben alakult, a környezet szépítése, az épített és természeti környezet védelme érdekében. Tagjaink között nyugdíjasok, aktív dolgozók, a településünkről már elszármazottak egyaránt megtalálhatók. Véleményünk szerint a természeti, az épített és a szellemi értékek megőrzésében, védelmében településünk egész közösségének, az  intézményeknek, a civil szervezeteknek és a családoknak egyaránt fontos szerepe van.

Egyesületünk együttműködik a településünkön lévő civilszervezetekkel- a Péteri Borbarát Kör Egyesülettel, a Hagyományőrző Körrel, a Péteri Nyugdíjas Klubbal,  a Péteri Polgárőr Egyesülettel- és az Evangélikus Egyházközséggel, segítjük egymás munkáját, közös programokat szervezünk.

Egyesületünk elnöke, Kirrné Feicht Ágnes kertészmérnök, a Magyar Önkormányzati Főkertészek, Szövetségének elnöke, aki irányítja környezetszépítő munkánkat.

Eddigi tevékenységeink a közelmúltból:

  • A község központjában lévő színpad, padok, tájékoztató táblák kopottak, rossz állapotúak voltak, elvégeztük teljes felújításukat, festésüket.  Ezen kívül lefestettük a Megbékélés hídját, az EU emlékmű betűit. A lakókkal közösen felújítottuk a Dózsa Gy. utcai  kutat, amit azóta is karban tartunk. Tapasztalataink szerint a lakosság nem rongálta meg a felújított utcabútorokat.
  • Meghirdettük a "Mi kertünk" rajzpályázatot óvodások, általános iskolai tanulók részére, A beérkezett, díjazott rajzokból kiállítást szerveztünk az Általános Iskolában, amelyet a tanulókon kívül sokan megtekintettek. A díjazottak tárgyjutalmakat, oklevelet kaptak.
  • Három alkalommal hirdettük meg két kategóriában  a "Szebb, virágosabb Péteriért!" pályázatot, amely a település valamennyi lakóját érintette. A pályázatra nem kellett külön jelentkezni, tagjaink három alkalommal végigjárták, bírálták az ingatlanok előtti közterületek, előkertek virágosítását, tisztaságát, gyommentességét és fenntartását.  A helyezettek oklevelet, táblát, tárgyjutalmat kaptak.
  • Fontosnak tartjuk a köztisztaságot, ezért részt vettünk a "Föld Napja" alkalmával szervezett takarításon, illetve Mindszentek előtt a temetőkert takarításában.
  • Segítettünk a parkfenntartási munkákban.
  • A Könyvtár, Nyugdíjas Klub elé tájékoztató táblát helyeztünk ki.
  • A Péteri Borbarátkör Egyesület pincéje elé az Egyesület logóját, nevét tartalmazó faragott táblát készítettünk.
  • Tavaly második alkalommal hirdettük meg a „ Mi kertünk, Mi házunk” rajzpályázatot, melyből kiállítást szerveztünk óvodában és az általános iskolában. A díjazás még folyamatban van.
  • Az Evangélikus Egyházközséggel közösen a Mindszentek ünnepe előtt megszerveztünk, elvégeztük a temetőkert takarítását, rendebe tételét.
  • Tavaly meghirdettük a „Magyarország Legszebb Konyhakertje”  pályázatot. Településünk két pályázója különdíjat vehetett át a Földművelődésügyi Minisztériumban. A pályázat meghirdetésére ebben az évben is sor került.
  • A Pittner Dénes Általános Iskola elé kopjafát készítettünk és helyeztünk ki.
  • További terveink:
    • A Kastélykertben a Pittner Dénes Általános Iskola tanulóinak segítségével szeretnénk madárbarát kertet kialakítani, madáretetőket kihelyezni. A Madárbarát kert segítené a helyszínen bemutató, közvetlen élményeken alapuló oktatást.
    • Szeretnénk  a többi civilszervezet, lakosság közreműködésével  takarítási, virágültetési akciót szervezni a temető, valamint a település többi zöldterületén.  A munkákba szeretnénk széles körben bevonni a falu lakosságát, terveink szerint a lakók által felajánlott, településünkre jellemző évelő virágokkal szépítenénk köztereinket.
    • Fontosnak tartjuk tagjaink szakmai képzését, ezért kertészeti előadásokat szeretnénk szervezni az aktuális kertészeti munkákról, növényvédelemről, komposztálásról, amelyen településünk lakói is részt vehetnek.
    •  Folytatni szeretnénk a helyi civilszervezetekkel, a Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal az együttműködést.
    • A települési lakosság,  civil szervezetek bevonását, aktivizálását, környezetszépítő tevékenységük szervezését, szakmai irányítását, különös tekintettel a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegekre.
    • Szeretnénk ebben az évben is közreműködni a takarítási akciókban  a közterületek, temetőkert szebbé, rendezettebbé,  tisztábbá tétele érdekében.
    • Ebben az évben is szeretnénk csatlakozni a „Magyarország Legszebb Konyhakertje” pályázathoz, reméljük sokan jelentkeznek majd erre a lehetőségre.
    • Idén is meghirdetjük a  „Szebb, virágosabb Péteriért „ Pályázatot.
    • A helyi vállalkozók jelenleg is sokat tesznek a települési környezet kialakítása, szépítése érdekében, szeretnénk további szponzorokat felkutatni,  bevonni ezen munkába.

Folytatni szeretnénk a tagtoborzást, így ezúttal is várjuk településünk azon lakóinak jelentkezését akik szívesen vennének részt egyesületünk munkájában.

Elérhetőségeink:

peterifaluszepitok@gmail.com

Kirrné Feicht Ágnes: kirragi@gmail.com   29/314-202

Amennyiben adója egy százalékával támogatná munkánkat, az alábbi adószámra várjuk felajánlását!

18700712-1-13

 




Vissza










Rendezvények

2024.03
  1. H
  2. K
  3. Sz
  4. Cs
  5. P
  6. Szo
  7. V
  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5. 1
  6. 2
  7. 3
  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7
  5. 8
  6. 9
  7. 10
  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14
  5. 15
  6. 16
  7. 17
  1. 18
  2. 19
  3. 20
  4. 21
  5. 22
  6. 23
  7. 24
  1. 25
  2. 26
  3. 27
  4. 28
  5. 29
  6. 30
  7. 31



E-hírlevél